Mok hoefijzer pony

Hoofd paard ster

Staart- en maneneczeem

Paard krabt zich aan paalDit soort eczeem wordt ook wel zomerjeuk genoemd. De pony heeft jeuk in de manen en in de staart. De staart en de manen worden dan ook dikwijls gedeeltelijk of geheel kaal geschuurd. Vooral IJslandse paarden worden er door getroffen. Ook bij Shetland pony's komt het voor en in sommige bloedlijnen zelfs iets vaker. Het is een allergische reactie op een insectenbeet (Culicoïdes Robertii mug) die voornamelijk 's avonds actief is tijdens de zomermaanden. De vrouwelijke muggen hebben bloed nodig om eieren te leggen. De paarden worden gebeten door de muggen en deze laten wat speeksel met eiwitten achter in het paard. Deze eiwitten blijken de oorzaak te zijn van de allergie. Het paard krijgt vreselijke jeuk en zal alles doen om de jeuk te verlichten en beginnen schuren tegen drinkbak, staldeur, voerbak, tuinhek,... Dit kan soms leiden tot verlies van manen en staart.  De allergische pony's worden meestal 's avonds en 's ochtends binnengehouden. 

Hoe kan je eczeem behandelen?

  • Het dier beschermen tegen insectenbeten is de meest voor de hand liggende oplossing. Je kan daarvoor in de handel speciale eczeemdekens kopen. De romp, hals, buik en staartwortel worden dan bedekt. Je kan ook het dier 's morgens en 's avonds op stal plaatsen. Maar het is geen garantie dat het dan niet gebeten wordt. Ook in de stal kunnen mugggen aanwezig zijn. 
  • Meestal slaat het eczeem toe in de omgeving van vochtige bosrijke streken. Je zou het bijvoorbeeld kunnen verhuizen naar een meer winderige en drogere plek (zoals aan zee). Maar uiteraard heeft niet iedereen die mogelijkheid.
  • Vraag aan uw dierenarst naar een verzorgingsmiddel. 
Bron: van Raak r. en redactie www.overdieren.nl, 2004, De Shetlandpony. Warffum: Welzo Media Productions - Band G., (2001), De Shetlandpony als gezelschapsdier. Deurne: Etiko. - https://www.paardenarts.nl/kennisbank/zomereczeem-bij-paarden