DE shetlander shop voor shetlander en mini paard

Australische ponyHet stamboek van de Australische pony bestaat sinds 1929. Aan de basis staan de in 1788 geïmporteerde paarden uit Zuid-Afrika en Indonesië, die op hun beurt van de Mongoolse pony afstammen. Het ras werd verbeterd door de import van de Arabier. De meeste konden zich aanpassen aan de extreme klimaatverschillen van Australië.

Avelignese ponyDeze pony is een afstammeling van de paarden die door het leger van Lodewijk IV in Meran zijn achtergelaten tijdens hun terugkeer naar Oostenrijk. Hun voorvaderen waren zware koudbloeden uit de Alpen. Het oorspronkelijk fokgebied lag bij Sarentino en in het Venostadal. Nu wordt de Avelignese pony in Italië overal gefokt. Hij is enorm populair in Zuid-Tirol en andere berggebieden. Alle paarden hebben bloed van de in 1837 geboren Arabier-hengst El Bedhavi XXII.

Bashkir curly  ponyEen oud ras uit de Oeral. De Bashkir Curly paarden worden door de volksstam Bashkir vooral gefokt voor hun melkproductie. Deze pony's worden verbeterd met de Budjonny, de Orlow Draver en de Don. Aan het eind van de 19de eeuw werd in Nevada een kleine Bashkir-fokkerij opgezet. Sinds 1971 zijn ze als de Bashkir Curly Horse geregistreerd in Amerika. Wat vooral opvalt aan deze pony's is de krullende wintervacht.

Basuto ponyDe Basuto stamt af van de Kap, dit edele paard met bloed van de Arabier en de Berber, werd in 1653 van Java naar de provincie Kap geëxporteerd. De Kap was bijna met uitgestorven bedreigd (in 1808). De laatste exemplaren werden naar de streek Basuto gebracht, de leefomstandigheden daar waren voor de paarden wel harder. De dieren raakten hun verfijndheid kwijt. Door kruising met de inheemse pony onstond een pezige, sterke en taaie Basuto.

Connemara ponyDe Connemara is van Ierse afkomst. Hij stamt af van de Keltische pony's en leefde lang bijna halfwild aan de westkust van Galway. In de 16de eeuw kwam er Spaans bloed bij ( via de paarden van kooplui van het Iberisch schiereiland). Later werden ze gekruist met de Berber en de Arabier. Het Ierse stamboek ontstond in 1926, het Engelse in 1947.

Dales ponyDeze pony is afkomstig uit North Yorkshire. De voorvaderen zijn die van de Fell (de Fries en de Galloway). Het oertype van de dales pony is een snel drafpaard dat diende als rij- en menpaard. Dit ras werd in de 19de eeuw gekruist met de Welscob om de gangen ruimer te krijgen. Hij werd ook gekruist met de Clydesdale maar dat werd een flop.

Dartmoor ponyHet ras is afkomstig uit een moerassig hoogland in Engeland, Dartmoor. Al in 1012 leefden er pony's in Dartmoor, die vanaf de 18de eeuw werden gekruist met lichtere menpaarden zoals de Welsh Pony's, Volbloeden en Arabieren. Sinds het verdwijnen van het stamboek, in 1957, leeft de fokkerij weer op en wordt dit streng gecontroleerd. In Dartmoor leven nog enkele halfwilde pony's maar de meeste zijn nu in particuliere handen.

Dülmener ponyIn Duitsland bestonden vroeger twee inheemse ponyrassen: de Dülmener en de Senner. De Senner is helaas in de 19de eeuw uitgestorven maar de Dülmener bestaat al meer dan 600 jaar op de stoeterij van de hertog van Croy in het Westfaalse Borken. Ze leven nog steeds half wild in een moeras- en heidegebied van ongeveer 300 hectare groot.

Exmoor ponyHet oudste inheemse paard van Engeland is de Exmoor. In de Bronstijd leefden ze halfwild in Somerset en North Devon. De afgelopen jaren werd het bestand van de Exmoor teruggedrongen door het aanleggen van wegen en wijken in hun biotoop. Ondertussen hebben particuliere eigenaars zich georganiseerd om het ras van de ondergang te redden. Er is een zorgvuldige selectie en controle van de bloedlijnen.

Fell ponyAfkomstig uit de noordelijke streken. Hij stamt af van de Fries en de inmiddels uitgestorven Galloway. In de 13de eeuw werden de Fells als lastdier gebruikt, nu vooral als recreatief gebruik (rijden en mennen).

Fjord ponyDe Fjord staat ook bekend onder de naam Vestland, deze pony wordt hoofzakelijk aan de westkust van Noorwegen gefokt. Van dit Noorse vikingpaard zijn afbeeldingen gevonden op runestenen uit de 8ste eeuw. De Fjord pony is nu in heel Scandinavië, Duitsland en de Benelux wijdverbreid. Vermoedelijk stamt dit dier af van de Przewalski, hij heeft ook karakteristieke kenmerken van de Tarpan. De Fjord werd in de 9de eeuw naar ijsland gebracht en behoort tot de voorvader van de ijslandse pony en de Schotse Higland.

Garrano ponyDe Garrano pony's zijn afkomstig uit de bergregio's Minho en Tras-os-Montes, gelegen in het noordwesten van Portugal. Het is een inheems, primitief paardenras dat met Arabisch bloed veredeld werd. Veel typische eigenschappen bleven behouden, vooral bij de pony met bloed van de Berber. Deze paarden zijn nog vaak te zien tijdens de paardenfeesten in Vila Réal en Famalicao.

Gotland ponyDe Gotland pony is het oudste inheemse ras uit Zweden. Hoogstwaarschijnlijk stamt dit ras af van de Tarpan. Men vermoed dat deze paarden al op Gotland leefden in het stenen tijdperk. Ze worden nu overal in Zweden gefokt. In Lojsta-Ford zijn er ook nog enkele Gotlanders die in het wild leven. De Gotlander vertoont veel gelijkenis met de Konik en Huzel uit Oost-Europa. Hij wordt ook ingezet voor de in Zweden populaire paardenrennen.

Hackney ponyDe Hackney pony is de kleiner uitgave van de Hackney, hij heeft meer ponybloed. De oorsprong moet gezocht worden bij de inmiddels uitgestorven Yorkshire en de Norfolk Roadster.

Haflinger ponyHet is een kleine, geharde bergpony die genoemd is naar het dorp Hafling in Zuid-Tirol. De Haflinger pony is ontstaan in 1873, na de kruising van een veredelde, Tiroolse merrie met de halfbloedhengst El Bedavi XII. Zijn voorvaderen waren inheemse lastdieren. De Haflinger wordt wereldwijd volgens strenge richtlijnen gefokt.

Higland ponyDe Higland pony is een oud ras. Het is de inheemse pony van de schotse Hooglanden. Het oertype werd met de Arabier en de Percheron veredeld. Alle Higlands zijn in een officieel stamboek ingeschreven. Vroeger stond deze pony in voor het totale transport in de Hooglanden en in andere grote delen van Schotland op zich. De pony's werden ook bereden door het Schotse regiment tijdens de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlog.