Hoe vind je de perfecte paardrijbroek?

PaardrijbroekWanneer je denkt aan de paardensport, denk je waarschijnlijk al meteen aan de kleding die daarbij komt kijken. Denk aan een cap, een paar goede laarzen maar ook een geschikte paardrijbroek. Deze is van groot belang, want wist je dat je vervelende schuurplekken kan krijgen door te rijden in een broek die niet speciaal is voor de ruitersport?

Waar let je bij aankoop op?

Als eerste heb je sowieso al verschillen in rijbroeken bij kinderen, heren en dames. Vervolgens is het nodig de juiste maat te kiezen, en daarbij is het aan aanrader dit in een fysieke winkel te doen. Op deze manier kan je meerdere broeken passen om te kijken wat je zelf prettig vindt, maar kan je daarbij ook meteen kijken of de broek wel lang genoeg is, goed aansluit en ook bij de heupen goed past. Wat je sowieso direct zal opvallen, is het feit dat een paardrijbroek op verschillende vlakken extra dik is. Dit heeft te maken met de schuurplekken. Wanneer je een dunne broek aan hebt en het zadel instapt, merk je direct al welke plekken absoluut niet prettig voelen. Voornamelijk bij de knie zal je al snel pijn krijgen. Ook het deel bij het kruis is extra dik gevoerd, omdat paardrijbroeken nu eenmaal veel mee moeten rekken. Wanneer je op een wat groter en breder paard rijdt, moet de broek natuurlijk niet meteen kapot scheuren.

Zomerbroek of winterbroek?

Verder is het belangrijk bij jezelf na te gaan wanneer je de broek aantrekt. Doe je dit alleen als het warm is buiten en je in de zon rijdt, of kan je net zo goed in de winter buiten rijden? De ene broek is perfect voor de zomer en is wat minder dik, de andere is beter voor de winter. Daarbij is dan ook rekening gehouden met bijvoorbeeld regen. Mocht je veel buiten rijden wanneer het koud is, dan kan je gaan voor een thermobroek die je benen extra warm houdt. Nog een paar gevoerde laarzen aan en je zal het niet meer koud krijgen!

Hoe onderhoud je de paardrijbroek?

Zodra je de aankoop van een van de paardrijbroeken gedaan hebt, is het tijd om deze vervolgens goed te onderhouden. Paardrijbroeken hebben geen speciale verzorging nodig, maar je moet je wel goed houden aan het wasvoorschrift. Als je dit niet doet, loop je kans dat de stof lelijk wordt.

Een goedkope paardrijbroek kopen of niet?

Tot slot: uiteindelijk is een paardrijbroek een kwestie van smaak en is het vooral erg belangrijk dat hij simpelweg lekker zit. Comfort speelt natuurlijk een grote rol, dus bespaar niet op een goede rijbroek. Die kan zomaar jarenlang meegaan en comfort is je geld dan ook zeker waard.

 Video: hoe paardrijbroeken passen?